Logo van Okenu Menu
 

schipboeken Nederlands schipboeken Deutsch schipboeken Englisch

SCHIPBOEKEN.NL

Vraag vrijblijvend informatie aan voor een zeiltocht op het IJsselmeer.

Schipboeken.nl  zoekt de juiste schepen voor u uit!

Voor het maken van een volledig voorstel vernemen wij graag het aantal personen, gewenste programma, catering, afvaarthaven, excursies en entertainment..

www.schipboeken.nl

Pampus

Pampus De naam Pampus betekende vroeger iets van “dikke brij”, dat duidde op de slappe consistentie van de ondiepte (vergelijk het Duitse “Pampe”). Pampus was oorspronkelijk een stroomgeul, later vaargeul, die door aanslibbing in een voor de scheepvaart hinderlijke ondiepte is veranderd.

Pampus

Ten tijde van de koloniale wereldhandel door Nederland, de V.O.C., waren veel schepen zwaarbeladen met handelswaar vanuit bijvoorbeeld Nederlands-Indië. In die tijd was de Zuiderzee een echte zee, met eb en vloed. Tijdens eb kon men vaak niet verder bij de ondiepte van Pampus, en moest met dus “voor Pampus” wachten. Tegenwoordig liggen er ’s zomers zeiljachten bij Pampus te borrelen. De uitdrukking “voor Pampus liggen” krijgt zo een andere betekenis!

Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 was het Nederlands bestuur bang voor een aanval op Amsterdam. Men bouwde rondom Amsterdam een vestingring, de Stelling van Amsterdam en voor de monding van het IJ werd op een kunstmatig eiland op een hoger gelegen gedeelte van het Muiderzand, ten zuiden van de vaargeul, een forteiland gebouwd, het fort bij Pampus genaamd. De naam van dit forteiland is dus ontleend aan het aangrenzende Pampus. Het fort staat op 4000 heipalen van 11 meter lang. Het is in 1895 voltooit en nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt.

In de hongerwinter van 1944 – 1945 was het erg koud en vroor het hard, waardoor het eiland over het ijs bereikbaar was. Al eerder hadden de Duitsers het metaal van het eiland verwijderd voor hun industrie en in 1944 haalde de Amsterdamse bevolking het hout eruit om zich warm te stoken. Het fort raakte hierdoor in verval maar wordt tegenwoordig door vrijwilligers geconserveerd.

Het buitenfort is in 2007 gerenoveerd en van nieuwe koepels voorzien.

Geopend vanaf april tot oktober Betreding en excursies tegen betaling

What

     info@schiffbuchen.de                           Für alle Ihre Segeltörns und Gruppenunterkunft                             www.schiffbuchen.de

What